Om Mimmi och hennes Retro Art

Jag heter Mimmi

Jag heter Mimmi Scheibe och föddes 1972 i Nyköping. Det var härligt att växa upp på 70-talet. Min barndom var rödblanka träskor, myggbett, raketost, läppglans som smakade äpple, ABBA och festmiddag med elefantöra och pommes.

Från mina föräldrar har jag ärvt min kärlek till färg, form och design. Båda mina föräldrar har arbetat som ritare och pappa var “reklamare”. Skapandet var en naturlig del i min uppväxt. Som ung tecknade jag mest porträtt och djur i blyerts. Jag låg där på golvet, tuggade Jenka och ritade tills armarna domnade.

Inom konst är jag autodidakt, men jag har en kreativ bakgrund genom fotokurser och en trädgårdsmästarutbildning med inriktning design. Tidigt 2000-tal designade och ritade jag trädgårdar både för offentliga rummet och till privatpersoner.

Men jag kom till en punkt i livet då jag började tänka på vad jag helst av allt skulle vilja göra. Då insåg jag att i målandet mår jag som allra bäst. Tid och rum suddas ut och tankarna får susa runt som de vill. Och helst susar de bakåt i tiden.

Mitt ATELLERI finns i Nyköping

I början satt jag i en källarlokal och målade, det var mysigt och bra på många sett. Världen utanför försvann helt när jag satt där vid mitt ritbord, kanske berodde de även på avsaknaden av fönster i lokalen. Men vill man visa sin konst så är det nog bra om besökare har en rimlig chans att hitta dit.

Våren 2020 fick jag erbjudande om att hyra en fin lokal i G:a Bryggeriet i Nyköping. Jag tackade ja, och flyttlasset gick. Bryggeriet är ett kulturcentrum mitt i stan som verkligen andas konst, skapande och företagsanda. Med den finaste utsikten över slott och å skapar jag nu mina minnesvärda verk. Lokalen är min ateljé, men också ett galleri då min konst alltid hänger uppe för dig som besökare. Jag har därför döpt det till mitt ”ATELLERI” och dit är du alltid välkommen.

Adressen är: Mimmis Retro Art, Behmbrogatan 5B, Nyköping

 

Om Mimmis Retro Art

Motiv

Motiven i mina bilder varierar, det kan vara ett stilleben av en retropryl, en ikonisk person eller en bild av en specifik händelse. Inspirationen hämtas i mitt inre arkiv av bildminnen.  Då jag själv är uppvuxen under 1970/80-tal så är det därifrån mina egna starkaste minnen kommer.

Stil

Det är svårt att sortera in min stil i ett specifikt fack. Enkelheten i bildens komposition kan man finna i bland annat Art Déco. Det är mättat med färger, motiven är tydligt avbildade men inte fotorealistiska. Jag försöker också berätta en historia och förmedla en känsla.

Teknik

Jag målar till största delen akvareller, ibland vått-i-vått men även torrt-i-torrt för att åstadkomma en skärpa. En del bilder består av blandteknik med inslag av tusch. Kvalité är viktigt och alla tavlor målas med kvalitetsfärg på det bästa pappret.

Min kick

Det glömda, det dolda, det borttappade kan åter väckas till liv genom att minnet får sig en liten knuff. Det jag mest går igång på vid är reaktioner som ”Jaaa! just ja så var det”. Då blir jag alldeles varm inombords. Att en bild på en leksak eller en gammal konservburk, faktiskt öppnar upp en hel värld av minnesbilder, dofter, historier och händelser. Det är häftigt!